K-vitamin: kevésbé ismert, de fontos!

1
K-vitamin: kevésbé ismert, de fontos!

Míg a B-vitamincsoport elemeinek pótlása mindennapjaink részét kell, hogy képezze, addig vannak olyan mikrotápanyagok, melyekkel érdemes óvatosan bánni, és valóban csak akkor alkalmazni őket, ha szakorvos is úgy látja, hogy a szervezetben nincsen elegendő belőle. Ezek egyike a K-vitamin, mely elsősorban a véralvadás kapcsán jut szerephez, de a csontok felépítésében, és a máj méregtelenítésében is feladatok hárulnak rá. Mivel a szervezet maga is előállítja, és viszonylag ritkán lép fel hiánybetegség, így a táplálkozással bevitt mennyiség általában elegendőnek bizonyul. Abban az esetben, ha nehezen gyógyuló sebek találhatóak a testfelületen, akkor szükségessé válhat pótlása, mely orvosi vényre történik.

Az ismert vérzékenység visszavezethető a K-vitamin hiányára, pontosabban arra, hogy a bélrendszerben levő baktériumok nem termelik a szükséges mennyiséget. Ez előfordulhat bélgyulladásos megbetegedés miatt, de hosszabb-rövidebb ideig tartó antibiotikumos kezelés is járhat ilyen következménnyel.

Zsírban oldódó vitaminról van szó esetében, de hosszú időn keresztül nem raktározódik a szervezetben, így a pótlás természetes formában nagyon fontos. Az egyoldalú táplálkozás semmiképpen nem kedvez a K-vitaminnal való ellátottságnak, zöld leveles növények, káposzta, bimbós kel, spenót, brokkoli, paraj, valamint tejtermékek és máj nem hiányozhatnak a mindennapi étrendből.

Nem csak a vérzékenység megelőzésében játszik szerepet a k vitamin, hanem a keringési rendszer erősítésében is. Meggátolja az erek elzáródását, ezzel számos súlyos betegséget megelőzve. Fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, aminek előnyeit elsősorban a nők élvezhetik a menstruációs panaszok kapcsán. Súlyos műtéten átesett személyeknél pedig a belső vérzések kockázata csökkenthető segítségével.

Mivel nem egy mindenki által jól ismert vitaminról van szó esetében, fontos megismerni azokat a kockázati tényezőket, körülményeket, melyek esetében nem ajánlott a K-vitamin mennyiségének pótlása. A véralvadás gátló gyógyszerek hatását ellensúlyozni képes, ez azonban nem jelenti azt, hogy el kellene zárkózni a brokkoli, vagy a zöld levelesek fogyasztásától, csupán a mennyiségre ajánlott ügyelni. Amennyiben E-vitamint is szed, akkor célszerű nem egyszerre bevenni azokat, ezzel elkerülve az ellentétes hatásokat, az ugyanis véralvadásgátló hatással bír. A-vitamin szedése gátolhatja a K felszívódását, és célszerű tisztában lenni azzal is, hogy a várandósság utolsó hónapjaiban kerülni kell a K-vitaminokat.

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Potenciaweb
      Logo