Húzzon óvszert a szexpartner!

0
Húzzon óvszert a szexpartner!

Húzzon óvszert a kedves szexelő szexpartner, halljuk ezerszer, de hogy pontosan mik a szex veszélyforrásai és hogyan lehet az együttléttel járó kockázatot minimálisra csökkenteni, nem mindenki számára világos.
Tudnunk kell, a testnedvek, elsősorban a vér, a sperma, a menstruációs váladék, a hüvelyváladék és némely esetekben a nyál lehetnek azok a közvetítő anyagok, amelyek szex közben valamilyen vírust az egyik szervezetből a másikba közvetítenek. Biztonságos szex során elsősorban ezek véráramba jutását kell megakadályoznunk, s különösképpen akkor kell odafigyelnünk az alapos védekezésre, ha HIV-fertőzöttel kerülünk össze, esetleg mi magunk váltunk fertőzötté. Fontos, hogy ilyen esetben minden lehetséges óvintézkedést betartsunk, mivel így a továbbiakban is kiegyensúlyozott szexuális életet élhetünk.

Hagyományos szex


Hüvelyi közösülés esetén a vírus a spermán vagy a hüvelyváladékon keresztül adható át a partnernek, ha a testnedvek valamilyen sérülés miatt a véráramba kerülnek. A hüvelyhám könnyen sérül, könnyen alakulnak ki rajta apró sebek, amelyeket segédeszközök, de akár egy nem megfelelően levágott köröm is okozhatnak. Első számú védekezési módszer az óvszer, ennek használata előzheti meg leghatékonyabban a fertőzést. Fertőzöttel való szex esetében, ha kézzel nyúlunk a hüvelybe, szintén tanácsos valamilyen óvintézkedés, ez lehet akár egy egyszerű gumikesztyű felhúzása is. A segédeszközökre vonatkozóan a fokozott tisztán tartás, a fertőtlenítés és az óvszerrel való burkolás javasolt, a játékszereket ne használjuk felváltva.

Anális szex


A végbélen át történő behatolás az egyik legkockázatosabb szexuális magatartás. A végbél a legérzékenyebb a sérülések szempontjából, a közösülés során nyálkahártyáján könnyen alakulnak ki apróbb sérülések, amik azonnal utat engednek a vírus szervezetbe jutásának. Ez lehet az oka, hogy az első HIV-fertőzések a homoszexuális férfiak köréből kerültek ki. Az óvszer itt elengedhetetlen fontosságú, s mivel a hüvellyel ellentétben a végbél nem termel természetes kenőanyagot, vizes alapú síkosító használatával csökkenthető a szárazságból fakadó sebek kialakulásának valószínűsége is. Sajnos anális együttlét esetén az óvszerek sokkal könnyebben szakadnak, mint hüvelyen át való behatoláskor, ezért igyekezzünk erősebb anyagból készült, esetleg kifejezetten anális szexhez tervezett óvszert választani. Homoszexuális együttlét esetén nem csak a passzív, hanem az aktív, behatoló fél is ki van téve a veszélynek, a makkon is keletkezhetnek számunkra szinte észrevehetetlen, a vírusok számára azonban óriási kaput nyitó sérülések.

Orális szex


Az orális szex kritikus pont, mivel önmagában nem minősül különösebben kockázatosnak, ugyanakkor feltétlenül szükséges az elővigyázatosság. Ma még nem túlzottan elterjedt – és lássuk be, néha kényelmetlen -, de mindenképpen ajánlott orális szexhez is óvszert használni. Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mivel nem történik behatolás, csak ártatlan nyalakodás, nem vagyunk veszélyben. Mára azonban egyértelműen bebizonyosodott, nem is egy olyan szexuális úton terjedő betegség van, amely az ilyen együttlétek során is vígan fertőz. A HIV-fertőzött nyála önmagában elhanyagolható mennyiségű vírust tartalmaz, ami nem fertőzőképes, de az előváladék és az ondó már nagy mennyiségben tartalmazhat vírust még akkor is, ha az adott személy gyógyszert szed, és a vírusmennyisége alacsony. A lenyelt ondó önmagában megint nem veszélyforrás (a HIV nagyon érzékeny, a gyomornedvek azonnal elpusztítják), de az odáig vezető út fertőzés szempontjából a legkevésbé sem elhanyagolható.

Szájba élvezés, az ondó lenyelése esetén nem zárható ki, hogy a fertőzött sperma a nyálkahártyán, a szájüregben vagy a nyelőcsőben előforduló apró sebeken keresztül jut át a szervezetbe. Az ilyen sérülések nem kizárhatóak, sőt gyakoribbak, mint gondolnánk. A fogínyvérzés sokak számára ismert jelenség, s ez is veszélyforrás, hiszen nyílt sebnek minősül a szájüregben. Orális szex során könnyen megsérülhet a torok nyálkahártyája is, ami szintén utat nyit a HIV-nek. Ezen veszélyek elkerülése érdekében tartsd észben a következőt: lehetőség szerint ne vedd a szádba és ne nyeld le olyan személy ondóját, akinek nem vagy biztos a HIV-státusában! Hasonló szabályok vonatkoznak a nőkkel folytatott orális szexre is. A hüvelyváladék szintén fertőzőképes mennyiségben tartalmazhat HIV-vírust, ezért ebben az esetben is javasolt valamilyen fizikai védelem használata, ami lehet egy félbevágott óvszer vagy a dental-dem néven ismert latexlapocska is.

A leszbikusok közötti HIV-fertőzés kevésbé kutatott kérdés, de semmiképp nem tekinthető alacsony rizikójú csoportnak, főképp, mivel egyes szexuális szokásokra vonatkozó felmérések szerint igen nagy számban élnek nemi életet férfiakkal is (ha nem is rendszeresen), ráadásul sokan pont meleg férfiakkal kerülnek kapcsolatba, és gyakran a védekezésre sem fordítanak figyelmet. Ebből kifolyólag ismeretlen partner esetén a leszbikusoknak ugyanolyan fontos szem előtt tartani a megfelelő biztonságot, mint bárki másnak. Mindkét nemmel folyatott anális-orális szex esetén szintén javasolt az elővigyázatosság, elsősorban az esetleges apróbb nyílt sebek miatt.

Egyes szexuális magatartásformák semmiféle veszélyt nem jelentenek, bár nem valószínű, hogy egy életen át megelégednénk maszturbációval, cyberszexszel, erotikus masszázsokkal, csókolózással és kesztyűben való ujjazással. Ha komolyabb szexuális kalandokra vágysz, igyekezz nyíltan kommunikálni a biztonságos szexre való igényedet, és kerüld az alkohol vagy drogok hatása miatt felelőtlenebbé váló együttléteket. Ha úgy gondolod, hogy a közelmúltban kockázatos szexuális tevékenységet folytattál, vagy valaha életedben tettél ilyet, és még nem voltál szűrésen, menj el egy tesztre. A negatív diagnózis megnyugtató, és a jövőben nagyobb óvatosságra késztet majd. Egy esetleges pozitív diagnózis esetén pedig minél hamarabb derül ki, annál nagyobb az esélyed rá, hogy jó egészségben élj hosszú, boldog életet.

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Potenciaweb
      Logo