E-vitamin, a fiatalság megőrzéséért

1
E-vitamin, a fiatalság megőrzéséért

Az egyik legismertebb, öregedés elleni vitaminként is ismerjük a zsírban oldódó E-vitamint, mely rendkívül hatékonyan véd a szabadgyökök ellen. A szervezetben lezajló folyamatok hatására ezek száma megnő, és legyen szó aktív sportolásról, vagy az évek előrehaladtáról, az E-vitamin eredménnyel vethető be a sejtekre kifejtett hatása miatt a fiatalos külső, és természetesen az egészség érdekében. Mivel elsősorban magas zsírtartalmú ételek tartalmazzák a mikrotápanyagot, ezért diétázók számára pótlása válhat szükségessé, melyről nem érdemes elfeledkezni, hiszen ezzel saját fiatalságát őrizheti meg- sejtszinten is.

A szív-, és érrendszeri megbetegedések elsőszámú halálozási oknak számítanak ma Magyarországon. Az egészséges életmód, a túlsúlytól való megszabadulás, vagy a rendszeres testmozgás éppen úgy elősegíthetik a megelőzést, mint a stresszoldás, valamint az értékes tápanyagok rendszeres bevitele a szervezetbe. Ezek egyike az E-vitamin, amely nem csak az érelmeszesedést gátolja, ezzel megelőzve a vérrögök képződését, és nyilvánvalóan a trombózist, az infarktust és az agyvérzést, de a szivet ellátó ereket is védi.

Az agyi vérellátást elősegítő vitaminfajta az agyat károsító szabadgyököket pusztítja el, és többek között az Alzheimer-kór kialakulását is megelőzhetjük segítségével. Ha gyakran szenved bőrbetegségektől, vagy egyszerűen csak tenni szeretne immunrendszere védelméért, akkor is ajánlott az E-vitamin pótlása. Erre különösen azoknak érdemes odafigyelni, akik például fokozottan ki vannak téve a légszennyezés káros hatásainak, vagy életmódjukból adódóan sok stressz éri őket. Természetesen ez utóbbi esetben nem elegendő pusztán az E-vitamin segítségével felvenni a küzdelmet a szabadgyökök ellen, de kezdésnek mindenképpen jó választás lehet.

Fontos információ gyermekvállalás előtt álló fiataloknak, hogy a vitamin hiánya férfiaknál terméketlenséget okoz, nők esetében pedig a magzat méhen belüli halálával is végződhet, ha a szervezet nem megfelelően ellátott a mikrotápanyaggal. Bár a rák megelőzését nem csak kifejezetten az E-vitamintól várhatjuk, de kétségtelen, hogy a szervezet megfelelő ellátottsága hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen főként a mell-, gége-, tüdő-, és végbélrák kialakulásának kockázata.

Vitaminbevitel kapcsán jó, ha elsősorban a természetes források jutnak eszünkbe, érdemes tehát búzacsírát, tökmagot, növényi olajokat, édes burgonyát, müzlit fogyasztani, ha pedig az E-vitamin felszívódását szeretné gyorsítani, akkor ajánlott C-vitaminnal és szelénnel együtt fogyasztani azt.

Mint sok más mikrotápanyag esetében is megtapasztalhatjuk, az E-vitaminra is igaz, hogy vannak bizonyos tényezők, melyek hatására felszívódása nem kielégítő, így még teljes értékű táplálkozás esetében is számolni kell sajnos a hiánybetegséggel. A már említett légszennyeződés mellett egyes gyógyszerek – például fogamzásgátló tabletták, vagy a magas koleszterinszintre felírt készítmények – gátolhatják a felszívódást. Ha a szervezet nincs ellátva a megfelelő mennyiséggel, az meglátszik a bőr állapotán. Annak sérülékenysége mellett lassú sebgyógyulás tapasztalható, kimerültség és visszértágulat is jelentkeznek.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mennyi a napi szükséglet a fiatalító E-vitaminból. Ajánlott naponta 400 NE bevitel, de életvitelből adódóan többre is szükség lehet. Bár túladagolásáról nem beszélhetünk, de a napi 800 mg-ot nem érdemes túllépni szedésekor. Fontos információ, hogy cukorbetegek számára az inzulinadag csökkentése javasolt, ha egyidejűleg E-vitaminos készítményt is szednek.

A fiatalos külső, az energikusság érdekében tehát mindenképpen célszerű odafigyelni a szervezet E-vitamin igényére, de miként a felsoroltakból láthattuk, nem csak ezért fontos a mikrotápanyag jelenléte. Ahhoz, hogy a szervezet maximálisan fel tudja venni a harcot a mindennapok során képződő szabadgyökökkel, elengedhetetlen az antioxidánsok bevitele. Erre a célra az egyik lehetséges vitamin az E. A sejtek öregedését lassítva segíti az energikusságot, az izmok teljesítményének javítását, a szív-, és érrendszer egészségét, valamint a zsír-, és szénhidrát anyagcserét is.

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Potenciaweb
      Logo