A Ginseng ami nem csak a potenciára jó

1
ginseng hatása

Híres kínai gyógynövény amit itt már 4000 éve használják, aminek jelentése “mindent gyógyító. A ginzeng az ernyősvirágzatúak rendjébe és az aráliafélék családjába tartozó nemzetség. Növeli az oxigénfelvételt, serkenti a keringést és a test vércukorszint szabályozó képességét is beállítja, segíthet növelni a fizikai és mentális teljesítményt. Adaptogén növény, melyet világszerte ismernek immunrendszer erősítő, agykapacitást növelő, szívet megóvó és stressz csökkentő hatásairól. A test azon részében kerül felhasználásra, ahol szükség van rá, ezért nevezik adaptogénnek.

Más nevei: kínai ginseng, ázsiai ginseng, amerikai ginseng, koreai ginseng, vörös ginseng. A növény gyökerét használják fel gyógyászati célokra ami legalább 4 éves. Leginkább azok használják, akik fáradtság, kiégettség, túlhajszoltság vagy stressz miatt betegednek meg. A sportolók is széleskörűen használják, mivel javítja a keringést az oxigénfelvétel és megkötés javításával, stimulálja a fizikai érzékelést és késlelteti a mentális és fizikai fáradtságot. Serkenti az inzulintermelést és csökkenti a vércukorszintet, így stabilizálja az energiaszintet.

A panax ginseng a következő tünetek kezelésére használatos: vírusos fertőzések, hepatitisz, herpesz. Ellenjavallata, hogy számos esetben függőséget okoz, főként depresszió, fáradtság, gyengeség, stressz és sugárfertőzés idején. “Univerzális gyógyszerként” erősíti az immunrendszert, a ginseng hosszú távú használata gátolhatja az öregedéssel együtt járó immunrendszer gyengülést, és védelmet nyújthat a fertőző megbetegedésekkel szemben, segít ellenállni a szabadgyökökkel szemben és csökkenti a stressz káros hatásait. A rákkal szemben is segíthet felvenni a küzdelmet. A sugárzás okozta károsodások ellen is védelmet nyújt, és magukra a sérült szervekre is gyógyító hatása van. A koleszterinszint csökkentésével és a jó koleszterin (HDL) növelésével a szívre is jó hatással van. A szívroham utáni talpra állást is segíti. Mivel közvetlen hatással van az agyra és annak működésére, az immunrendszer és a központi idegrendszer erősítése révén késlelteti a mentális és fizikai fáradtság kezdetét. Az ellenálló képességet úgy növeli, hogy a természetes “stressz hormonokat” egyensúlyban tartja.

Észak-Amerikában honos rokon fajt, az amerikai ginsenget (Panax quinquefolius) is felhasználják hasonló célra. A 18. században, Észak-Amerikában felfedezett amerikai ginzenget a Cherokee indián törzsek az életerő fokozására használták.

A szibériai ginseng más néven tajgagyökér (Eleutherococcus senticosus) hatása sok hasonlóságot mutat az ázsiai ginsengéhez, de botanikailag egy teljesen más növény, és a hatóanyag tartalma is eltérő. A volt Szovjetunióban az alkalmazása nagyon népszerű volt, ezért igen sokrétű vizsgálatoknak vetették alá a növényt, ami segített a extrém helyzetekben kifejtett fizikai és szellemi teljesítőképesség növelés terén.

A legjobb minőségű a panax és a koreai vörös ginseng. Mivel a ginseng segít egyensúlyba hozni a vércukorszintet, a cukorbetegek, különösen az inzulint használók konzultáljanak használata előtt kezelőorvosukat Ellenjavallata, hogy tartós használat esetén magas vérnyomást okozhat. Nem ajánlott azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk, vagy szív-és érrendszeri panaszaik vannak. Terhesség és szoptatás ideje alatt nem ajánlott. Nem szabad láz, megfázás vagy influenza esetén szedni, a betegség utáni felépüléshez már viszont a ajánlják szedését. Csökkentheti a Warfarin (egy vérhígító gyógyszer) hatását, túlzott mennyiség fogyasztása esetén álmatlanságot, orrvérzést, fejfájást, idegességet, hasmenést, bőrkiütéseket és hányingert tapasztalhatunk

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Potenciaweb
      Logo